ORANGE PEKOE „orange” nie ma nic wspólnego z pomarańczami. Wprowadzona przez holenderską dynastię Oranie, orange znaczy tyle co „królewska”. ,:Pekoe” jest słowem chińskim znaczącym „biały puch”: jest to herbata z młodych liści pokrytych delikatnym meszkiem. Herbata łagodna i aromatyczna o jasnym kolorze.
Chiński cesarz Hui-Tsung (1125-1101 przed n. Chr.) zauważył kiedyś: „Trzy rzeczy na tym świecie są szczególnie godne pożałowania: marnowanie młodości przez złe wychowanie, hańbienie najlepszych obrazów przez prostackie gapiostwo i trwonienie najlepszej herbaty przez niezdarne parzenie.” Kiedy już kupiłaś dobrą herbatę na pewno chciałabyś przygotować ją w najlepszy sposób. Do tego potrzebujesz czajniczka. Gliniane, chińskie czajniczki nie są drogie, a mają tę zaletę, że trzymają ciepło dłużej niż srebrne lub porcelanowe. Ponadto są zaopatrzone we wkładkę pozwalającą uniknąć używania sitka do herbaty. Czajniczka nigdy nie myje się środkami chemicznymi, a tylko płucze gorącą wodą. Przez lata w czajniczku osadza się cenna patyna herbaciana, podnosząca smak herbaty.
Herbatę sporządza się w ogrzanym czajniczku, który w tym celu cały napełnia się wrzątkiem. Po ogrzaniu wodę wylewa się i wsypuje herbatę, stosując starą angielską zasadę: „jedna płaska łyżeczka herbaty na osobę i jedna na czajnik.”. Kiedy listki są już w czajniku, nie leje się wody na oślep. Pierwszy nalew wrzątku powinien wypełnić mniej więcej jedną trzecią czajnika. Po nalaniu czajnik nakrywa się i daje temu pierwszemu nalewowi naciągnąć przez 5 minut, a dopiero potem nalewa się wrzątku do pełna. Do czajnika stojącego na stole stale dolewa się tyle wrzątku, ile herbaty z niego wylano. Kiedy używa się czajnika z wkładką, to po drugim nalewie usuwa się wkładkę razem z liśćmi herbacianymi. Zalecane jest trzymanie czajnika w ciepłym podgrzewaczu.
Inny sposób przygotowania herbaty polega na tym, że po drugim nalewie herbatę odcedza się do drugiego, ogrzanego czajnika. Usuwa się przy tym liście herbaciane i unika nabierania przez herbatę goryczki, bo wyługowane listki łatwo stają się gorzkawe. Tak zwane jajko do herbaty jest złym wynalazkiem, bo listki są w nim tak ściśnięte, że aromat nie może przejść do wody. Skondensowane mleko psuje smak herbaty. Jeśli lubi się herbatę z mlekiem, na sposób angielski, to najlepsze jest mleko świeże. Do słodzenia używa się cukru, miodu lub cukru owocowego. Cytryna, rum i arak nie nadają się do każdego gatunku herbaty. Stosuje się je tylko do herbaty cejlońskiej lub jawajskiej.
Leave a reply