DOBRE MANIERY PRZY STOLE CZ. II

Przytaczając przykład tego niekulturalnego konsumenta chciałam ci uzmysłowić jakie są najgorsze błędy, które można zrobić przy stole. Nie każdy miał to szczęście, że już w dzieciństwie nauczono go podstawowych zasad estetycznego jedzenia. A ze złymi manierami żyje się trudniej, bo nikt nie chce gościa, czy sąsiada przy stole, koleżanki w pracy lub w szkole, gdy ich widok przy jedzeniu wzbudza odrazę. Oprócz tych, którzy nie nauczyli się dobrych manier przy stole, są i tacy, którzy je stosują tylko w razie potrzeby. W domu i wśród przyjaciół nie przywiązują żadnego znaczenia do kultury posiłku, za to mobilizują się w gościach w obcym domu, w restauracji albo podczas innych uroczystości. Niestety widać wówczas, że ich dobre maniery nie są czymś do czego przywykli, i w swych usilnych staraniach stają się nienaturalni. Ten, czyje estetyczne zachowanie przy stole wynika z przyzwyczajenia i jest praktyką dnia codziennego, nie musi w towarzystwie uciekać się do jakichś specjalnych starań, co niewątpliwie może go trochę ośmieszać. Dla dobrego zachowania się przy jedzeniu otoczenie jest bez znaczenia, bo dobre maniery obowiązują tak w domu przy kuchennym stole, jak w eleganckiej sali jadalnej wykwintnego hotelu.

Także i wtedy, kiedy zasiadasz przy kuchennym stole do samotnego posiłku nie powinnaś zapominać o dobrych obyczajach. Przygotuj wszystko tak, jakbyś oczekiwała gościa, a będziesz jadła z apetytem i przyjemnością. Oto masło leży na czystym talerzyku, chleb w koszyczku a sera i kiełbasy nie zjadasz prosto z papieru, w którym były zawinięte. Na stole powinno stać tylko to co będziesz jadła. Na gazety, zeszyty i niezmyte od wczoraj naczynia nie powinno być na nim miejsca. Nie połykaj potraw tak, jakby ci płacono za szybkość jedzenia. Delektuj się twoimi starannie przyrządzonymi potrawami i pozwól sobie na spokój i odprężenie, bez których nie może być mowy o rzeczywiście dobrym posiłku.

Posługiwania się nożem i widelcem należy się nauczyć. Ogładę można wykazać i przy zupełnie prostym posiłku, a jeżeli traktujesz sztućce jako narzędzia a nie „broń”, to wytworne menu z wieloma daniami nie będzie dla ciebie problemem. Są osoby, które jedzą parówki w takim stylu, że nawet z dala nie sposób nie dostrzec ich dobrych manier: podczas gdy inne pożerają kawior i homara tak, jakby uparli się udowodnić, że pieniądze i dobre zachowanie nie muszą być ze sobą związane.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>