Z tego samego materiału co spódnica można uszyć prostą, lekką kamizelkę bez rękawów i obszyć jej brzegi tą samą wstążką. Jeśli uszyjesz kamizelkę z sukna, welwetu lub aksamitnego sztruksu, to i wstążki także muszą być mocniejsze i sztywniejsze. Chodzi przecież o to, by właściwie ocenić charakter ubrania i odpowiednio dobrać ozdoby.
Nie wszystkie ozdobne wstążki wytrzymują maszynowe pranie. Wstążki odporne na gotowanie dobrze nadają się do ozdabiania ubrań i rzeczy często pranych. Fartuchów, płaszczy kąpielowych, koszul nocnych, chustki do nosa, na lamówki, ramiączka i kołnierzyki lekkich sukienek letnich i plażowych. Wstążki wrażliwe na gotowanie używane są do naszywania na torby i paski z materiału: wstążka z frędzelkami nadaje się znakomicie do obszycia chustki na głowę albo na plecy: wstążek ozdobnych używa się jako lamówek do spódnic z falbankami, chustek do butonierki, na obszycie zimowych wełnianych wdzianek i spódnic, do ozdabiania kapeluszy lub mankietów.
Także i ze sznurów daje się wiele zrobić. Pojedynczo skręcony sznur wełniany, zawiązany w kokardę, pasuje do swetrów i kurtek z dzianiny. Można go ozdobić na obu końcach grubymi, wełnianymi frędzlami. Sznur skręcony kilkakrotnie wygląda dobrze przepasany w talii. Można również splatać ze sobą sznury w różnych kolorach, w tym także i w kolorze złotym, pozostawiając ich końce zwisające swobodnie w charakterze dużej frędzli. Pasek z wielokrotnie skręcanych sznurów pasuje do szerokich, letnich sukienek, kimon, kimonowych płaszczy kąpielowych i plażówek, do wykładanych bluzek w stylu rosyjskim oraz narzutek, nadając im styl ubrań indyjskich lub arabskich
Leave a reply